Blefaroplastie

Blefaroplastia reprezintă intervenția chirurgicală estetică a pleoapelor care vizează suprimarea anumitor defecte, fie ereditare, fie datorate înaintării în vârstă. Se poate adresa pleoapelor superioare și/sau pleoapelor inferioare. Scopul blefaroplastiei este diminuarea semnelor de îmbătrânire ce apar la nivelul pleoapelor și de a îmbunătății aspectul obosit al privirii, înlocuindu-l cu un aspect odihnit și relaxat.
La nivelul pleoapei superioare, care este mobilă, întâlnim cel mai des un exces de piele (dermatochalazis) cu un grad de ptoză, jenă la machiaj, ștergerea sau dispariția șanțului natural al pleoapei și se poate asocia de asemenea și protuzia grăsimii retro-orbitare la nivelul colțului intern al ochiului (bulă grăsoasă).
La nivelul pleoapelor inferioare întâlnim cel mai des hernii grăsoase (pungi sub ochi) care dau un aspect obosit și buhăit al feței, care pot fi asociate și cu un exces tegumentar, cu riduri și piele cu aspect șifonat, cearcăne şi un aspect căzut al pomeţilor.
Asociat excesului tegumentar de la nivelul pleoapelor poate exista o ptoză a sprânceneor care agravează simptomatologia şi care are indicţie de lifting.

Indicațiile blefaroplastiei:
Pleoape superioare cu laxitate cutanată şi exces de piele ce devin grele și cad, cu pliu cutanat până la nivelul genelor sau care chiar le acoperă
Pleoape inferioare cu exces cutanat şi riduri cauzate de laxitatea tegumentului
Hernii grăsoase responsabile de apariția pungilor de sub ochi la nivelul pleoapelor inferioare sau aspectul umflat de la nivelul pleoapelor superioare
Corectarea acestor defecte este durabilă şi se face prin eliminarea excesului tegumentar și/sau muscular, dar și a protuziilor grăsoase atunci când este cazul.
Pe lângă modificările de la nivelul pleoapelor, pot apărea modificări și la nivelul altor structuri, cum ar fi:
Aspectul căzut al frunții
Aspectul căzut al sprâncenelor
Riduri perioculare (aspect de laba gâștii de la nivelul colțului ochiului)
Aspectul golit al orbitei
Aspectul trist al ochilor, cu coltul ochiului căzut
Imperfecțiuni ale pielii (riduri, cicatrici, pete etc)
Aspectul căzut al pomeților
Cearcăne colorate
Tratamentul acestora face apel la proceduri complementare cum ar fi injectări de toxină botulinică, acid hialuronic, peeling chimie, tratamente laser, lipofiling, lifting temporal, frontal, cantoplastie etc.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cui i se adresează intervenţia de blefaroplastie?
Intervenţia de blefaroplastie se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor, în pricipiu peste vârsta de 40 de ani dar este posibil să realizăm această intervenţie şi la pacienţii mai tineri dacă aceştia prezintă exces cutanat la nivelul pleoapelor sau o hipertrofie genetică a grăsimii intraorbitare.
Care sunt indicaţiile blefaroplastiei?
Exces cutanat la nivelul pleoapelor superioare, pliuri la nivelul pleoapelor inferioare, aspectul de pungi sub ochi, cearcăne marcate, privire cu aspect obosit
Ce trebuie făcut înaintea intervenţiei?
Consultaţie cu medicul curant pentru a primi toate informaţiile necesare şi penru a stabili planul de tratament.
Consultaţia cu medicul anestezist, dacă este necesar
Se poate recomanda un consult oftalmologic sau analize de sânge, în funcţie de caz
Este recomandată oprirea fumatului, inclusiv ţigări electronice cu cel puţin 2 săptămâni pre-operator deoarece pot apărea probleme de vindecare şi cicatrizare
Opriţi administrarea aspirinei şi a tratamentelor anticoagulante sau antiagregante plachetare cu 10 zile înainte de intervenţia chirurgicală deoarece aceste medicamente cresc riscul de sângerare
Opriţi administrarea antiinflamatoarelor cu 7 zile inainte de intervenţia chirurgicală. Dacă aveţi nevoie de medicaţie antialgică înainte de operaţie, puteţi utiliza Paracetamol
Administrarea de arnică pentru evitarea echimozelor
Tipul de anestezie şi spitalizare?
Pentru blefaroplastia superioară: anestezie locală
Pentru blefaroplastia inferioară: anestezie locală +/- analgosedare sau anestezie generală
Blefaroplastie superioară + inferioară: anestezie locală +/- analgosedare sau anestezie generală
Intervenţia se realizează în regim de spitalizare de zi/ambulator sau poate necesita o noapte de spitalizare în cazul unei anestezii generale
Durata intervenţiei?
Durata medie: între 1 şi 3 ore, în funcţie de complexitatea intervenţiei
Indicaţii postoperatorii?
Primele 2-3 nopţi se recomandă menţinerea poziţiei elevate a capului (dormirea cu 2 perne) pentru ameliorarea edemelor
Edemaţierea (umflare) şi echimozele (vânătăile) pot apărea postoperator dar remit după 7-10 zile
Se recomandă aplicarea de gheaţă local în primele zile postoperator
Administrarea de arnică pentru evitarea echimozelor
Se recomandă utilizarea de picături oftalmice şi al unui unguent la nivelul plăgilor şi toaleta locală a plăgilor cu apă şi săpun din a2a zi postoperator
Se recomandă purtarea ochelarilor de soare din prima zi postoperator, timp de aproximativ 10 zile şi evitarea expunerii cicatricilor la soare (utilizarea unei creme cu SPF 50+)
Evitarea efortului fizic în primele zile postoperator. Activităţi sportive pot fi reluate după 2 săptămâni postoperator
Perioada de repaus şi indisponibilitate profesională este de 2 – 10 zile, în funcţie de fiecare caz
Utilizarea machiajului este posibilă după o săptămână postoperator
Durere şi fire de sutură?
Blefaroplastia este o intervenţie puţin dureroasă, e mai degrabă un disconfort decât durere. Poate apărea o senzaţie de tensiune la nivelul pleoapelor sau o uşoară iritaţie oculară. Este posibil ca pacientul să nu îşi poată închide ochii perfect imediat postoperator din cauza edemului. Postoperator se utilizează antialgice simple iar recuperare este rapida.
Firele de sutură se suprimă la 5-7 zile după intervenţie
Cânde se văd rezultatele şi cât durează?
Rezultatele sunt vizibile imediat dar din cauza edemului postoperator şi a duratei de cicatrizare, rezultatele finale le putem evalua doar dupa aproximativ 2-6 luni, timpul necesar pentru estomparea cicatricilor şi ca ţesuturile să devină suple.
Rezultatele blefaroplastiei sunt printre cele mai durabile din chirurgia estetică. Ablaţia pungilor grăsoase practic este permanentă, definitivă şi nu va recidiva. În schimb procesul de îmbătrânire a pielii este continuu şi laxitatea pielii poate recrea excesul tegumentar după un anumit timp. Durata (necesitatea unei reintervenţii) este însă de minim 10 ani dar este variabilă în funcţie de modul de viaţă (expunerea la soare, fumatul etc.) şi a vârstei.
Unde sunt situate cicatricile de blefaroplastie? Sunt vizibile?
Cicatricile sunt aproape invizibile în majoritatea cazurilor. Pentru pleoapele superioare cicatricea este situată în şanţul palpebral, care este un pliu natural al pleoapei, iar pentru pleoapa inferioară cicatricea este plasată imediat sub gene, în cazul blefaroplastiei clasice sau în interiorul pleoapei în cazul celei trans-conjunctivale, când se doreşte doar înăturarea excesului de grăsime de la acest nivel.
Complicaţii?
Sunt rare, dar pot să apară aşa că trebuie amintite. Trebuie menţionat faptul că blefaroplastia inferioară este o intervenţie mai complexă, deci complicaţiile sunt ceva mai frecvent întâlnite la acest nivel. Acestea sunt: sângerări sau hematoame, întârzierea cicatrizării şi desfacerea suturilor (atenţie!, frecvent în legătură cu tabagismul), imperfecţia rezultatelor (asimetrie reziduală, rezecţie insuficientă) – se poate efectua un retuş, ectropion (eversarea pleoapei inferioare), ptoză palpebrală sau lagoftalmie, uscăciune oculară, cicatrici vicioase sau complicaţii datorate anesteziei.